Hoe ontstond Raakveld
Zjef Naaijkens en Loutje Bosch zijn in 2006 begonnen met Raakveld. Ze kwamen tot het idee van een zorgtheater door hun eigen theater- en muziekpraktijk. Samen speelden ze met hun gezelschap Louter Produkties vaak voor instellingen en het speciaal onderwijs. Ze merkten toen dat het publiek, dat mee mag spelen in hun interactieve voorstellingen, vaak zijn eigen beperking overwon of over talent bleek te beschikken waar niemand nog aan gedacht had. Vanuit die gedachte startten zij een creatieve zorgwerkplaats voor mensen met een beperking. Ze vormen samen de directie van Stichting Raakveld. Ze treden beiden ook nog steeds op in het land.
Loutje Bosch
Loutje speelt sinds 1990 op (basis)scholen, festivals, asielzoekerscentra, buurt-wijkhuizen en feesten als haar alter ego: LaVioLou.
Deel 1 is Koningin van Eenvoudige Komaf, gevolgd door De Burgerin. Ze rukt op tournee ouderwets uit met haar busje vol decors, kostuums en apparatuur om de gymzaal van een school en het zaaltje van het wijkcentrum om te toveren tot een magische plek: Theater…! In de LaVioLou-serie worden op een speelse en poëtische manier voor kinderen van 6 tot 13 jaar de problemen van vluchtelingen heel dichtbij gebracht. Dat je alles, je vrienden, familie en spullen achter moet laten en dat je moet zien te aarden in een vreemd land waar je niemand kent en maar weinig mensen op je zitten te wachten.
Met haar nieuwste workshop ‘Pesten = zóóó….. 2001’ behandelt ze het pestenprobleem met peuters en kleuters in de klas.
En als haar type Mevr. Loesch…! presenteert ze ook festivals, bijeenkomsten, openingen en symposia.
Na haar opleiding tot kindercoach in 2012 begeleidt ze kids & ouders bij opvoedproblemen of andere troubles in haar eigen kindercoachpraktijk aan huis in Berkel-Enschot (N-Br): Lout4Kids.
Zjef Naaijkens
Zijn vijftigjarig artiestenjubileum ligt alweer zeven jaar terug. En ook op het gebied van organiseren van culturele initiatieven is hij al weer 49 jaar actief.
Hij begon met een missie-fancy-fair op de lagere school en via Lieve Hemel, Posjet, Bikse Fiste, en Leipparkfestival kwam hij op Kollektief Kafee Den Egelantier, Concertzaal Noorderligt en Studio Chateau. Veertig jaar geleden begon hij het anarchistisch feestfolkorkest RK Veulpoepers BV, waarvan hij zanger en tekstschrijver was. Daarna volgde ook nog de Fanfare van de Eeuwigdurende Bijstand, Vloepsuper en MMWOPS.
Toch is Zjef nog niet oud en versleten. Naast zijn dagelijks werk als directeur van Raakveld treedt hij incidenteel weer op met een nieuwe versie van de Veulpoepers 3.0. Hij schreef een boek, Zout bier in Den Egelantier, en speelt soms voor conferencier of regisseur van theater en video. Samen met Lout vormt hij het hart van De Fanfaretten.